TEXTE DE(SPRE) EXPOZIŢII


#7 Premise ale condiției umane în contextul expozițional actual

Ana Sultana Cipariu prezintă Bienala de la Veneția, intitulată „The Milk of Dreams”. Conform conceptului curatorial, expoziția chestionează aspecte care ne caracterizează pe noi, oamenii, prin întrebări precum: Cum putem defini transformarea umană? În ce constă viața și ce diferențiază planta de animal, umanul de non-uman? Ce responsabilități avem față de planetă, de alți oameni și de alte forme de viață? Cum ar arăta viața fără noi? Aceste întrebări par a reflecta în mare Zeitgeistul nostru și stau la baza preocupărilor reflexive ale multora dintre noi.



#6 „Metatronix 3000” şi „Cutia Pandorei”

Ana Sultana Cipariu prezintă expoziția de fotografie „Metatronix 3000” de la 2/3 galeria din Bucureşti, a lui Mihai Barabancea, „neconvenționalul artist fotograf din București, editor rebel de cărți de fotografie și creator de conținut «hiperreal»”, pentru a cita din textul curatorial semnat de Carmen Casiuc. Aici, proiectul a inclus un artist talk, discuția dintre Mihai Barabancea și Alexandru Mironov. Apoi, ne invită la expoziția „Cutia Pandorei” a lui Paul Hitter de la Galeria Senso, al cărei curator este. În acest caz, ineditul a constat în performance-ul inaugural.



#5 Petreceri artistice cu porc

Ana Sultana Cipariu ne vorbeşte în acest număr despre acea nostalgie față de „normalitatea” pre-pandemică la care mulți visează să se întoarcă. În acest context, ne prezintă două evenimente remarcabile care s-au desfăşurat la Bucureşti pe finalul anului 2021 și începutul lui 2022 şi care au oferit publicului participant senzația de întoarcere în timp. Aparent deloc glamour, pretextul expozițional în ambele cazuri a fost obiceiul sacrificării porcului cu ocazia sărbătorilor de iarnă: „Pomana Porcului”, un one day event, şi „PIG - a slaughter story”.



#4 Arta eco și supereroii din expozițiile anului 2021

Fiind sfârșit de an și, mai mult, finalul celui de-al doilea an marcat de pandemie, Ana Sultana Cipariu ne propune o imagine retrospectivă asupra a ceea ce s-a schimbat în acest răstimp. În ceea ce privește domeniul cultural, la momentul de față, componenta digitală a proiectelor și programelor din întreaga lume a devenit indispensabilă, iar modul nostru de a interacționa este cu totul diferit, chiar dacă au existat și perioade în care accesul în spațiul fizic al sălii de teatru sau de cinema, al muzeului sau galeriei de artă a fost posibil. Din rubrica Texte de(spre) expoziţii.



#3 Genu Berlo: Pictură poetică sau blasfemică?

Mai rar s-a întâmplat în ultima vreme ca o expoziție de pictură să stârnească în peisajul cultural autohton controverse așa cum a făcut-o cea cu titlul „Time Rush” a lui Genu Berlo de la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului - Mogoșoaia, având-o curator pe Ana Negoiță. Anulată din cadrul programului expozițional al instituției, personala a fost reiterată cu un titlu nou - „Time Rush. CENSORED”, la Galeria Galateca din București, reunind doar acele lucrări care au determinat actul excomunicant. De Ana Sultana Cipariu.




#2 Giuliano Nardin: Cântecul miresei, în realitate virtuală

Continuă seria de articole intitulată Texte de(spre) expoziții, sub semnătura Anei Sultana Cipariu, publicist și curator. În acest număr este prezentată expoziția personală „Nuntă, bal şi spital” a lui Giuliano Nardin, pictor român cu «rădăcini» italiene în familie, absolvent al Universităţii Naţionale de Arte Bucureşti. Expoziţia, care face parte din proiectul  „RoART goes virtual“ şi poate fi vizitată în continuare, virtual, este însoțită de piesa muzicală a lui Coco Rosie „By Your Side” care constituie elementul cheie al conceptului artistic, după cum apreciază Ana Sultana Cipariu.




#1 Precogniții ale artiștilor, acum și secolul trecut

Inaugurăm în numărul din iunie o nouă serie de articole, Texte de(spre) expoziții, sub semnătura Anei Sultana Cipariu, publicist și curator, interesată, cu precădere, de textele care însoțesc expozițiile. În prezent, scrie o teză de doctorat cu titlul Poetica textului curatorial la Școala Doctorală a Universității din București. În seria Texte de(spre) expoziții, Ana Sultana Cipariu propune spre analiză și interpretare statement-uri curatoriale a căror actualitate o consideră relevantă în contextul artei contemporane. În acest prim episod, despre precogniţii ale artiştilor, acum şi în secolul trecut.



Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.