NR. 7-8/2023 - ACTUALIZARE CONSTANTĂ, URMĂRIŢI-NE!


IN MEMORIAM

O viaţă dedicată cărţilor. Nuccio Ordine, un mare prieten al României

Pe 10 iunie anul acesta s-a stins din viață Nuccio Ordine (1958-2023), eseist, istoric și critic literar italian, co-coordonator timp de șaptesprezece ani al colecției „Biblioteca Italiană” a editurii Humanitas, împreună cu italienista Smaranda Bratu Elian, care aduce un omagiu memoriei regretatului intelectual italian. Reluăm aici interviul publicat de revista noastră în anul 2015, pentru că răspunsurile lui Nuccio Ordine cu privire la best-seller-ul său Utilitatea inutilului, care a făcut înconjurul lumii, exprimă pe deplin crezul său cultural și uman.




INVITATUL LUNII

Aniversare Șerban Foarță. Interviu de Luciana Tămaș

„Italia, din păcate, n-am vizitat-o niciodată (pentru că nu mi se dădea nici pașaport, nici viză; apoi, când ni s-au dat, nu mai eram... curios!). Pe scurt, la întrebarea «Prin ce a devenit memorabilă Italia pentru dumneavoastră? Prin scriitorii, muzica, arta ei?», răspund onest: Prin toate la un loc şi câte una”. La moment aniversar, vă propunem un interviu cu binecunoscutul poet Şerban Foarţă, care împlineşte 81 de ani în 8 iulie. În introducere, artista Luciana Tămaş rememorează întâlnirea cu Maestrul, care a avut loc în 2007, la un festival de poezie care se desfășura în Satu Mare.




DIALOGURI DESPRE CĂRŢI

„Povestea vieții mele”. Jurnalul Reginei Maria a României

Unul dintre evenimentele cele mai semnificative de la Standul României la Salonul Internaţional de Carte de la Torino 2023 a fost prezentat de editura Rediviva din Milano, care a republicat jurnalul cu titlul Povestea vieții mele de Regina Maria a României (1875-1938), în cinstea personalității sale în anul aniversar 2022. După o revizuire textuală riguroasă realizată de Silvia Storti Shelyta, memoriile au fost adunate într-un singur volum de 900 de pagini, compus din cinci părți: Copilăria, Tinerețea, Începutul căsătoriei, 1906-1914, Anii de război. Interviu de Irina Niculescu.



„Orașul cu salcâmi”, romanul lui Mihail Sebastian, tradus în italiană

Vă propunem o noutate în peisajul editorial italian, prezentată în avanpremieră la Salonul de Carte de la Torino 2023. Editura Besa Muci a avut curajul să parieze pe publicarea Orașului cu salcâmi de Mihail Sebastian, un bildungsroman apărut în România în anii ’30 și care se bucură astăzi de prima ediție în limba italiană, în traducerea Alinei Monica Țurlea, care lansează o provocare: ce-ar fi să degustăm un pic de clasicism citind Orașul cu salcâmi și să descoperim că în acest roman se oglindește propriul suflet și că ne relatează povestea pe care avem nevoie s-o citim?




CENTENAR CALVINO

Din seria eseurilor lui Calvino: „Am fost și eu stalinist?”

Continuăm seria eseurilor lui Calvino cu un text legat de presiunea politică din aceste zile, de întrebările pe care le deșteaptă evenimentele de la granițele noastre, despre nelămuritele reminiscențe ale regimului stalinist în Rusia. Calvino, ca mulți alți scriitori italieni, a fost și el atunci comunist, iar despărțirea de acel crez și de acea militanță s-a petrecut îndată ce evenimentele (rebeliunea din Ungaria din 1956, reprimată de trupele sovietice) au arătat o altă față a comunismului, iar informația a început să ajungă nealterată în Occident. Traducere de Smaranda Bratu Elian.




ANIVERSĂRI LITERARE

Centenarul romanului „Conştiinţa lui Zeno” de Italo Svevo

În 2023 sărbătorim centenarul celebrului roman Conştiinţa lui Zeno al scriitorului triestin Italo Svevo, apărut în 1923 la editura Licinio Cappelli din Trieste. Romanul se prezintă încă de la început ca un adevărat „caz” literar, caracterizat de o receptare cu un parcurs sinuos. Iniţial nu obţine succesul sperat de autor, iar primele recunoaşteri le va primi în Franța de la criticul Benjamin Crémieux și în Italia de la poetul Eugenio Montale, în celebrul eseu Omagiu lui Italo Svevo din 1925. Apoi romanul a ajuns să fie considerat o capodoperă a modernităţii. De Afrodita Cionchin.



Întâlnirea lui Svevo cu psihanaliza: o relaţie de iubire-ură

Unul din cei mai importanţi exegeţi ai operei sveviene în România a fost italienista Helga Tepperberg (1944-2020). Vă propunem, din perspectiva relaţiei om-artist, un fragment din ampla lucrare Schmitz şi Svevo (voll. I-II), Ed. Napoca Star, 2003-2004. Autoarea arată că „între scriitorul triestin şi noua teorie se stabileşte un fel de relaţie de iubire-ură, ceea ce face ca, chiar dacă el manifestă uneori rezerve sau adoptă o atitudine ironică faţă de principiile de bază ale psihanalizei, acestea să pătrundă în scrisul său, cu consecinţe asupra stilului, a structurii narative şi a personajelor”.




MEDALION POETIC

Luciano Pellegrini: „Şi în tăcerea cea mai tăcută se aude un cuvânt...”

„Că tu crezi ori nu, și în tăcerea cea mai tăcută se aude un cuvânt: e cel care invadează orice ființă, orice lucru existent. Este ecoul Vibrației universale”. Luciano Pellegrini este o figură aparte în peisajul cultural italian. S-a născut la Spoleto la 5 iunie 1959 şi, în urma vaccinului în vigoare în acei ani, suferă de o tetrapareză spastică cu severe distonii motorii și de vorbire. A avut parte de prețuirea marelui poet Mario Luzi (1914-2005), căruia i-a consacrat teza sa de licență la Universitatea de studii din Perugia, al cărei absolvent strălucit este. Interviu de George Popescu.



„Goshen”. Antologie poetică Luciano Pellegrini

Publicăm un grupaj de versuri ale poetului Luciano Pellegrini, extrase din volumul Goshen (Genesi Editrice, Torino, 1994), în traducerea unui alt poet, George Popescu, care afirmă: „Poetica aceasta ar putea fi, pe urmele propriilor confesiuni ale autorului ei, una centrată pe figura - și pe figuralitatea - refugiului. Simbologia e biblică: chiar titlul cărții de-acolo vine, căci Goshen e numele tărâmului încredințat de Dumnezeu lui Moise spre a-și purta acolo poporul nevolnic scos din Egipt; un refugiu, deci. De aici, senzația acută – și deseori acutizată – de 'defecțiune' de umbletre ”.




TRADUCERI INEDITE

Din povestirile lui Rocco Familiari: „Încornoratul postum” şi „’U lupu”

În acest număr vă prezentăm un autor italian încă netradus la noi. Este vorba despre Rocco Familiari, cunoscut dramaturg, prozator şi regizor de origine calabreză. Volumul Donna Brigantia e altre storie (Donna Brigantia și alte povestiri), apărut în 2019 la prestigioasa editură venețiană Marsilio,  cuprinde douăzeci și șapte de povestiri, „un Spoon River personal al unui sat din Calabria rurală... o frescă a perioadei de după cel de-al Doilea Război Mondial în sudul Italiei, povestirea nostalgică a unui timp pierdut”. Traducere de Raluca Ardeuan şi Alexia Lascu.



ORIZONTURI DONNA

Femei, ateliere de țesut și gogoși de mătase

Monica Negru prezintă una dintre asociaţiile feministe care promovau şi valorificau arta tradiţională românească, societatea de binefacere Ţesătoarea, care s-a înfiinţat la 27 ianuarie 1905, cu sediul în Bucureşti, din inițiativa reginei Elisabeta, având deviza: Viitorul ţării îl ţese femeia. Scopul acestei societăţi era încurajarea şi dezvoltarea în România a culturii gândacilor de mătase, a ţesătoriei mătăsii şi comercializarea produselor, iar din consiliul de administrare făceau parte miniştrii Agriculturii şi Domeniilor, al Finanţelor, al Cultelor şi Instrucţiunii Publice.



ORIZONTURI ISTORICE

Andrei Şaguna, mitropolit ortodox al Transilvaniei şi Banatului

În Seria de autor pe care am creat-o pentru a duce mai departe moştenirea culturală a istoricului Ionel Cionchin (1943-2021), publicăm studiul dedicat personalităţii lui Andrei Şaguna (1808-1873), de la a cărui dispariţie se împlinesc 150 de ani. Andrei Şaguna a avut un rol important în organizarea şcolilor din mediul rural, inaugurând peste 600 de şcoli săteşti, gimnaziile din Braşov şi Brad, Seminarul Teologic şi Pedagogic din Sibiu, a contribuit decisiv la constituirea „ASTREI”, al cărei preşedinte a fost, şi a reînfiinţat mitropolia română ortodoxă din Transilvania, Banat şi Ungaria.




ORIZONTURI DE ARTĂ

„Purple Glow”. Solo show Silviu Preda la Timişoara

O nouă galerie de artă își deschide porțile în Timișoara, în anul Capitalei  Culturale Europene, extrem de bogat în expoziții și evenimente artistice: Ornella Fusion Gallery (Strada Gh. Lazăr nr. 9), cu accent și interes în artele digitale – colaj digital, artă algoritmică și fractală, vectori, grafică pe calculator, pictură și desen fotografic, pictură și desen digital, fotografie, print 3D. În 30 iunie 2023 a avut loc vernisajul primei expoziții de artist: un solo show semnat de fotograful timișorean Silviu Preda, „Purple Glow“, cu un interes marcant în analiza refracției și dispersiei culorilor.




Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.









PARTENERI INSTITUŢIONALI











PARTENERI SUSȚINĂTORI




COPYRIGHT


Toate textele de pe acest site
sunt protejate
de dreptul de autor.
Este interzisă preluarea
şi reproducerea acestora,
chiar parţială şi cu orice mijloc, fără acordul editorului.