NR. 1/IANUARIE 2024 - ACTUALIZARE CONSTANTĂ, URMĂRIŢI-NE!


ANCHETĂ

„Moment fixat în memoria binară” versus „iluzia eternității”

Care este diferența fundamentală dintre expunerea virtuală și aceea din muzeu? La începutul noului an, Luciana Tămaş propune o anchetă care pune față în față viziunile unor tineri artiști, care în prezent urmează cursurile Liceului de Artă „Aurel Popp” din Satu Mare, și acelea ale unor artiști maturi, Lola Belecciu, Aurelian Busuioc și Cezar Lăzărescu (primii doi fiindu-le și profesori). Toți cei treisprezece artiști contribuie la pavilionul Symptomatic/ Asymptomatic, pe care Luciana Tămaş îl curatoriază în cadrul celei de-a șasea ediții a The Wrong Biennale 2023/2024.




DATABASE

„Scriitori români traduşi în italiană”: apariţiile anului 2023 în Italia

La încheierea anului 2023 a venit vremea bilanţului privind apariţiile editoriale înregistrate în baza noastră de date Scriitori români traduşi în italiană. Într-o privire de ansamblu, totalul publicaţiilor din 2023 este de 17 titluri, -2 comparativ cu 2022. Anul trecut a fost dominat de ficţiune: 13 titluri de roman şi proză scurtă (faţă de „doar” 8 titluri în 2022), aşadar aproape tot ceea ce a fost publicat în traducere în anul pe care l-am lăsat în urmă, rămânând foarte puţin spaţiu pentru celelalte genuri literare (memorialistică, poezie, eseistică, teatru). De Mauro Barindi.




ZIUA CULTURII NAȚIONALE

„Împărat şi proletar” la 150 de ani. Eminescu şi literatura veche

Anul 2024 marchează 150 de ani de la publicarea celebrului poem eminescian Împărat şi proletar, apărut în 1874 în revista „Convorbiri literare”. Profesorul Alin Mihai Gherman propune o lectură aprofundată, pornind de la premisa că „pasiunea lui Eminescu, mărturisită de toţi cei care l-au cunoscut, pentru literatura veche a lăsat urme mult mai adânci în scrierile sale decât se întrevede la o lectură iniţială". Compus în mai multe etape, rezultat al unor acumulări făcute în timp, Împărat şi proletar se dovedeşte, aşa cum l-a intuit Rosa del Conte: „Dorul nemărginit”.




FOCUS

Mihai Cimpoi, „Dante - Leopardi și sinele culturii românești. Eseuri”

Semnalăm o carte de mare interes, semnată de academicianul Mihai Cimpoi şi dedicată creației a doi gigantici poeți italieni, Dante - Leopardi și sinele culturii românești. Eseuri (Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2022), cu dorința expresă de a cunoaște și releva influența lor majoră asupra devenirii culturii noastre. În prima parte, autorul demonstrează că oamenii de cultură din țara noastră s-au apropiat de marele Dante empatic, ca de un poet al nostru, întrucât  opera lui, așa cum spune memorabil Nicolae Iorga, „nu e străină de nimeni în adevărata ei esență”. Recenzie de Eleonora Cărcăleanu.




ANIVERSĂRI LITERARE

Recitind „Danubius” după treizeci de ani

În 2024 se împlinesc treizeci de ani de la publicarea în limba română a celebrului volum Danubius al lui Claudio Magris (Editura Univers, 1994, traducere de Adrian Niculescu), Dunărea apare ca un simbol al vieţii şi al istoriei, pentru că acesta ar fi sensul profund al scrierii care nu este, aşadar, decât în primă instanţă o carte despre lumea danubiană, iar în ultimă instanţă o carte despre Babelul lumii contemporane care găseşte în Mitteleuropa simbolul unui scenariu concret, un scenariu care, însă, reverberează la scară globală. De Afrodita Carmen Cionchin.




ORIZONTURI DE ARTĂ

Cele mai frumoase „Madone” ale picturii italiene

Volumul semnat de prof. Otilia Doroteea Borcia şi publicat la finele lui 2023 de editura Eikon se concentrează asupra celor mai frumoase „Madone” ale picturii italiene din secolele XIV-XVII, punând în centrul atenției cititorului reprezentările fascinante ale Madonei create de cei mai mari și mai sensibili artiști din Umanism și Renaștere, inclusiv Michelangelo, Raphael, Antonello da Messina, Leon Battista Alberti și Piero della Francesca. Textul oferă o prezentare clară și sinceră a unora dintre cele mai cunoscute imagini ale Sfintei Fecioare, atât picturi în ulei, cât și fresce din biserici. Recenzie de Nicoleta Ioana.




MEDALION

Nobel pentru fizică, Guglielmo Marconi la 150 de ani de la naştere

În 2024 se împlinesc 150 de ani de la naşterea lui Guglielmo Marconi (1874-1937), promotorul uneia dintre extraordinarele schimbări de la începuturile lumii contemporane: invenţia sa, un sistem de telegrafie fără fir, pus la punct în 1895, a însemnat debutul radiocomunicaţiei. Îmbinând abilitatea tehnologică şi spiritul antreprenorial, Marconi s-a dedicat dezvoltării invenţiei sale şi, în cariera de patruzeci de ani, a fost inventator, întreprinzător, om de ştiinţă, inovator al domeniului pe care l-a iniţiat la doar douăzeci de ani: cel al comunicaţiilor wireless. De Cerasela Barbone.




IN MEMORIAM

Eros și singurătate în proza lui Roberto Pazzi (1946-2023)

În 2 decembrie 2023 s-a stins din viaţă  prozatorul, poetul şi jurnalistul Roberto Pazzi. Născut la 18 august 1946, a fost unul dintre cei mai originali și vizionari scriitori italieni, ale cărui opere, peste treizeci, sunt apreciate și traduse în 26 de limbi. În română i-au apărut romanele Evanghelia lui Iuda, trad. de Mihai Banciu (Editura Leda, 2004), şi Conclav, trad. de Roxana Utale (RAO, 2006). Îmi voi regreta moartea, pentru că nu te voi mai vedea (Corbo Editore, Ferrara, 2010), romanul distins în anul 2011 cu premiul Eugenio Montale - Fuori di Casa, este evocat aici de Ela Iakab.




TRADUCERI INEDITE

Traduceri inedite. „Male a est” de Andreea Simionel

La secţiunea Traduceri inedite, publicăm un extras din cartea de debut, Male a est (Italo Svevo Edizioni, 2022), a tinerei scriitoare italofone Andreea Simionel, născută în 1996 în România. În 2007 s-a mutat cu familia la Torino, unde locuiește, lucrează și scrie. Romanul Male a est a fost semnalat în cadrul ediției din 2023 a Premiului Strega, cel mai prestigios premiu literar din Italia. Gioacchino De Chirico afirmă: „Cartea merită toată atenția pe care i-o dedică paginile culturale ale ziarelor și revistelor, radioul și televiziunea. Male a est vorbește despre ruptura emigrării”.




ORIZONTURI DONNA

Natalia Slivici, o lideră uitată a Asociației Creștine a Femeilor

La începutul secolului XX, în contextul evoluției educației, a culturii, a mentalităților, tot mai multe femei și în spațiul românesc s-au coalizat în asociații care activau pentru emanciparea lor socială, legislativă, politică, pentru acordarea drepturilor lor integrale. În acest număr, Monica Negru ne-o prezintă pe Natalia Slivici, care a organizat și condus două decenii Asociația Creștină a Femeilor (ACF). Aceasta a fost fondată în 1919, sub patronajul Reginei Maria, cu sprijinul unor secretare străine, având modelul asociaţiei YWCA (Young Women’s Christian Association).




ORIZONTURI DE POEZIE

„Precum pajiştile în visuri”. Poezii de Raffaele Carrieri

În 2024 se împlinesc 40 de ani de la dispariţia lui Raffaele Carrieri (1905-1984), cunoscut scriitor, poet şi critic de artă italian. A cunoscut şi a colaborat cu numeroşi literaţi şi artişti, iar la Paris i-a servit drept model lui Pablo Picasso, legând cu el o prietenie care a durat până la moartea pictorului. Despre Carrieri, scriitorul şi criticul literar Giuseppe Ravegnani spunea următoarele: „Când îl întâlnesc pe Raffaele Carrieri mi se pare că ating un fir electric. Mă simt ca lovit de un cutremur”. Publicăm un grupaj de versuri în traducerea italienistului şi poetului George Popescu.




Revistă online editată de
Asociaţia Orizonturi Culturale Italo-Române.

Promovează dialogul intercultural,
cu un interes predilect
pentru traducerea literară
ca operă de mediere.









PARTENERI INSTITUŢIONALI











PARTENERI SUSȚINĂTORI




COPYRIGHT


Toate textele de pe acest site
sunt protejate
de dreptul de autor.
Este interzisă preluarea
şi reproducerea acestora,
chiar parţială şi cu orice mijloc, fără acordul editorului.