Restituiri culturale. Academicianul Sorin Comoroşan despre întâlnirea cu Noica

Prin preţioasa colaborare a regizorului Victor Popa, publicăm un interviu video cu academicianul Sorin Comoroşan, realizat la Timişoara în anul 1992, cu ocazia lansării cărţii Exerciţii de naivitate.

Născut în 17 iulie 1927 la Teregova, judeţul Caraş-Severin, profesorul Sorin Comoroşan a absolvit Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Facultatea de Fizică şi Chimie de la Universitatea din Cluj-Napoca. Este doctor în medicină (1952) şi doctor în biochimie (1956). Îşi începe activitatea ştiinţifică în calitate de cercetător-asociat la Institutul „Ioan Cantacuzino” din Bucureşti, predând concomitent şi în învăţământul superior: Centrul de Studii Chimice (1954-1956), Facultatea de Medicină Bucureşti (1955-1975), Laboratoarele Clinice de la Spitalul Clinic Fundeni din Bucureşti (1960-1990). În anul 1980 face o observaţie experimentală care a intrat în literatura de specialitate sub denumirea „efectul Comoroşan”, ceea ce i-a deschis o carieră internaţională desfăşurată în universităţile şi laboratoarele din Europa, Statele Unite şi America Latină. Este membru de onoare al Academiei Române.

Sorin Comoroşan este deopotrivă eseist şi prozator, cruciale fiind, pentru biografia sa artistică, întâlnirile cu Jorge Luis Borges şi Constantin Noica. A început să publice literatură în 1993, cu volumul de povestiri şi eseuri Exerciţii de naivitate, „prolegomenă pentru o cosmologie a spiritualităţii umane”, conceput ca un dialog cu spiritul filosofului Constantin Noica. Creaţie a unui erudit, dar şi a unui istoric al ştiinţelor şi al literaturii, Exerciţii... îşi rezumă conţinutul în unul dintre subtitluri: Încălcând frontierele.


Pentru a vizualiza interviul video, clicaţi pe oricare din imaginile de mai jos.





Pentru a vizualiza pagina integrală a rubricii multimediale „Restituiri culturale”, clicaţi aici.





(nr. 10, octombrie 2017, anul VII)