Lavinia Simion: Cultura, un motor de revigorare și transformare a Timişoarei”

„Timişoara este şi astăzi singurul oraş european care are trei teatre în trei limbi naţionale, care funcţionează în aceeaşi clădire – Palatul Culturii. Un element care se înscrie în lista celor peste 1000 de premiere ale Timișoarei, realizări din diferite domenii, care constituie un background valoros pentru candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021”. Despre felul în care se pregăteşte Timişoara pentru a demonstra că oraşul merită acest titlu ne vorbeşte Lavinia Simion, consilier în cadrul Direcţiei Comunicare, Compartimentul Instituţii Culturale de la Primăria Timişoara şi reprezentant al Municipiului Timişoara în Consiliul director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană.

Pe 20 decembrie 2012 Timişoara s-a înscris în competiţia pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021. Care sunt proiectele Primăriei Timişoara pentru a demonstra Europei că oraşul nostru merită acest titlu?

Timişoara şi-a lansat în mod oficial candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021 în 20 decembrie 2012 cu două concerte în punctul zero al orașului, Piața Victoriei, locul în care în 1989 Timișoara devenea primul oraș din România liber de comunism. Unul dintre motivele pentru care a fost aleasă această zi pentru lansarea candidaturii a fost importanța momentului nu numai în plan local, pentru noi cetăţenii acestui oraş, ci şi pentru întreaga Românie şi ecoul pe care evenimentele din 20 decembrie 1989 l-au avut în Europa. Această zi, a  libertății câştigate în stradă, se înscrie în lista celor peste o mie de premiere ale Timișoarei, realizări din diferite domenii, care constituie un background valoros pentru candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii. Echipa oraşului pregăteşte dosarul de candidatură, prin Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană şi Primăria Timişoara, cu sprijinul Consiliului Judeţean, încercând să valorifice potenţialul multicultural şi istoric pe care Timişoara îl are. Pentru proiectul candidaturii este important să evidenţiem faptul că oraşul nostru este cel mai progresist oraş al României. O dovedesc zecile de premiere culturale şi inovaţiile tehnologice create de specialişti în diverse domenii, de-a lungul timpului. De asemenea, caracterul multicultural şi multietnic al oraşului nostru, ca şi poziţia strategică în euroregiune, sunt aspecte care vor fi luate în seamă. Pentru a demonstra Europei că Timişoara merită acest titlu, toate eforturile municipalităţii şi ale partenerilor ei vor fi orientate spre acest demers.

Cum caracterizaţi viaţa culturală a oraşului? Ce trebuie îmbunătăţit şi ce trebuie încurajat? Există pe agenda Primăriei programe de susţinere a proiectelor culturale şi inter-culturale?

Timişoara se bucură de o viaţă culturală bogată, cu peste 60 de evenimente de prestigiu, sub egida unor instituţii şi organizaţii culturale de marcă. Teatre, filarmonică, operă, muzee, galerii de artă, centre culturale, biblioteci, organizaţii şi fundaţii întregesc reţeaua culturală a oraşului. Timişoara este şi astăzi singurul oraş european care are trei teatre în trei limbi naţionale, care funcţionează în aceeaşi clădire – Palatul Culturii. În acelaşi timp, Timişoara este oraşul Hertei Muller, al lui Ioan Holender, al trupei Phoenix. Primăria Timişoara a susţinut şi va susţine şi în continuare evenimentele culturale de certă valoare, cu caracter internaţional, cu mare impact în rândul publicului, care să promoveze oraşul ca o destinaţie de turism cultural.

În 2015 Timişoara are o şansă reala de a obţine nominalizarea pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. Ce ar însemna această nominalizare pentru oraşul nostru atât pe plan naţional, cât şi la nivel internaţional?

Timișoara îşi propune ca în următorii zece, douăzeci de ani să utilizeze cultura ca motor de revigorare și transformare a orașului. Evenimentul din 20 decembrie a însemnat asumarea publică, din partea administrației locale, a integrării candidaturii în lista de obiective a celor mai importante proiecte. Ceea ce se întâmplă la Timișoara este urmarea deciziei locale de a pregăti candidatura, așa cum și celelate orașe vor decide traseul propriu de pregătire și promovare a acestui obiectiv.
Conform Comisiei Europene, datele de calendar importante și pe care orașele candidate trebuie să le respecte sunt următoarele: în 2015: Apel de propuneri pentru statele membre, având ca termen limită pentru depunerea candidaturii luna octombrie; în 2016: Întâlnirea experților pentru preselecție, etapa de îmbunătățiri pentru orașele finaliste, iar la sfârșitul anului întâlnirea pentru selecția finală; în 2017: Notificarea instituţiilor europene cu privire la orașul selectat de juriu, opinia Parlamentului European cu privire la candidatură și desemnarea oficială a orașului ales Capitală Europeană a Culturii.
Concret, mă aştept la o explozie de creativitate și implicare din partea mediului cultural local, pentru ca în final fiecare cetăţean al Timişoarei să simtă și să vadă în Timișoara o capitală europeană a culturii. În plan naţional şi la nivel internaţional un astfel de demers pune oraşul în valoare, acest aspect e cert, se vede nu numai în oraşele care au deţinut deja acest titlu, cât şi la cele care au candidat în competiţiile naţionale. Aceste oraşe s-au dezvoltat foarte mult, nu numai din punct de vedere cultural, cât mai ales din punct de vedere turistic şi economic, şi-au modernizat infrastructura culturală şi de servicii, au devenit destinaţii turistice apreciate. Comisia Europeană a realizat studii privind impactul acestui program, există celebrul Raport Palmer, care tratează tocmai această chestiune, modul în care competiţia şi titlul de Capitală Europeană a Culturii schimbă comunităţi, pun oraşele pe harta lumii, şi nu mă refer aici doar la anul în care este deţinut acest titlu, ci şi la continuitatea în timp a acestui proiect.

Timişoara a fost enumerată anul trecut în „Corriere della Sera” alături de alte oraşe europene (Ghent, Bruges, Zagreb şi Erfurt) ca fiind o destinaţie pentru un turism european sustenabil şi competitiv. Care sunt iniţiativele Primăriei de a atrage turismul cultural în oraşul nostru?

La nivelul municipalităţii există o preocupare reală în a dezvolta turismul cultural, Timişoara şi Banatul având capacitatea de a atrage turişti. Rămâne să punem în valoare mai bine acest potenţial şi există deja iniţiative în acest sens. Vom promova mai bine evenimentele culturale de certă valoare, nu numai local, ci şi la nivel naţional şi în euroregiune.

Oraşul nostru este înfrăţit cu 11 oraşe europene: Graz (Austria), Mulhouse şi Rueil-Malmaison din Franţa, Treviso, Faenza şi Palermo din Italia, Karlsruhe şi Gera din Germania, Szeged (Ungaria), Novi Sad (Serbia), Nottingham (Marea Britanie). Există programe inter-culturale între Timişoara şi aceste oraşe?

Într-adevăr, Timişoara şi-a dezvoltat în timp o reţea de oraşe surori, unele dintre ele au participat deja în această competiţie europeană, Graz a deţinut titlul de Capitală Culturală Europeană în 2003, iar Karlsruhe a candidat în Germania pentru anul 2010, unele au o bogată tradiţie culturală (Rueil-Malmaison, Palermo), iar altele s-au redefinit prin cultură (Notthingham, Novi-Sad, Faenza, Mulhouse, Gera, Treviso, Szeged). Timişoara dezvoltă cu aceste oraşe proiecte culturale comune concretizate în schimburi de artişti, prezenţe la festivaluri, sprijin şi consultanţă, etc. Intenţionam să intensificăm aceste relaţii şi schimburi culturale cu scopul de a face cultura timişoreană mai prezentă în aceste comunităţi. Concret, pentru acest an, legat de candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii vom beneficia de sprijin din partea oraşelor Graz şi Karlsruhe, iar în toamnă vom organiza o expoziţie de mare anvergură în Franţa, la Rueil-Malmaison, în zona metropolitană a Parisului, în care vom prezenta lucrările de artă contemporană a 14 artişti consacraţi, în colaborare cu Fundaţia Triade. La Szeged şi Novi-Sad artiştii timişoreni se simt deja ca acasă, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely fiind o prezenţă constantă.


Interviu realizat de Oana Grimacovschi
(nr. 2, februarie 2013, anul III)


* Fotografie realizată de Alexandru Hreniuc cu prilejul lansării oficiale a candidaturii Timişoarei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.