„De trei ori în zori”: o Seară Italiană dedicată lui Alessandro Baricco

Pe 11 noiembrie 2015 a avut loc la librăria Humanitas Cișmigiu a 36-a întâlnire a Serilor Italiene, proiect realizat de colectivul de italiană din cadrul Universității din București (profesori și studenți) în colaborare cu editura Humanitas. Fiind dezbateri care privesc actualitatea unei teme pornind de la o carte semnificativă din cultura italiană, am avut ca punct de pornire romanul scriitorului Alessandro Baricco, De trei ori în zori. Apărut în traducerea lui Vlad Russo la editura Humanitas, volumul lui Baricco are ca temă centrală timpul, jocul cu timpul în narațiune.

Invitații serii au fost: Smaranda Bratu Elian (doctor în filologie, profesor al Universităţii din Bucureşti, membru al Uniunii Scriitorilor, cunoscut italienist şi traducător), Vlad Russo (senior editor la editura Humanitas şi traducător de prestigiu) și Marius Chivu (critic literar, traducător şi jurnalist), care şi-au început prezentările comentând secvenţa filmată, proiectată de colegul nostru Matei Stoenescu, dintr-o interesantă conferinţă ţinută de Baricco însuşi pe tema timpului.

Având un titlu sugestiv, pentru că e alcătuit din trei secvenţe care se petrec în zori, romanul prezintă trei întâlniri ale unui unic cuplu, un bărbat şi o femeie, (la care se mai adaugă un personaj masculin, aparent altul în fiecare secvenţă) ce pare a ieși din sfera timpului: într-o secvenţă sunt amândoi maturi, în alta, ea este tânără iar el vârstnic, în cea de a treia, ea e vârstnică iar el e un băieţel. Întâmplările şi locurile sugerează că este vorba de aceleaşi personaje dar, evident, din punct de vedere temporal, coexistenţa celor trei situaţii este imposibilă. Misterul timpului este cel care uneşte cele trei episoade şi, învăluindu-le în haloul imposibilităţii, conturează, într-un limbaj care împleteşte oralitatea cu poezia, personalitatea protagoniştilor şi interesantele lor istorii de viaţă.

Prezentările celor trei invitaţi le-a urmat lectura bilingvă a mai multor fragmente din roman făcută de studenţii italienişti şi de dialogul cu publicul care a extins dezbaterile şi în alte domenii culturale: fizică, filosofie, artă etc. A fost încă o seară interesantă, cordială şi de succes.

 

 

Valentin Ghiţă

(nr. 12, decembrie 2015, anul V)