Din Africa la Roma: Jubileul Extraordinar al Milostivirii 2015

Jubileul Extraordinar al Milostivirii 2015: pentru prima dată în istorie, Papa Francisc a inaugurat noul Jubileu în altă parte decât la Vatican. În contextul călătoriei apostolice în Republica Centrafricană, Suveranul Pontif a deschis duminică, 29 noiembrie 2015, Poarta Sfântă a Anului Sfânt al Milostivirii, în catedrala din Bangui, capitala țării africane, ca un semn al profundei sale atenţii către periferiile lumii. De altfel, noul jubileu a fost deja supranumit „Jubileul periferiilor”.
În momentul deschiderii Porții Sfinte a Milostivirii de la catedrala din Bangui în cadrul Sfintei Liturghii celebrate la ora locală 17.00, la Roma orologiul Bazilicii Sfântul Petru arăta ora 17.15. Papa Francisc a anticipat astfel cu câteva zile inaugurarea solemnă a Jubileului Milostivirii pentru Biserica universală, care are loc la Bazilica Sfântul Petru în 8 decembrie 2015, când este sărbătorită Imaculata Concepţie (Neprihănita Zămislire). Prezentăm în continuare cronica acestei solemnităţi, aşa cum a fost consemnată de ediţia în limba română a Radio Vatican.


„Bangui, capitala spirituală a lumii”

O mare mulțime de oameni a luat parte la evenimentul fără precedent pentru mica țară din centrul Africii și la Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc în catedrala din Bangui. „Astăzi”, a spus Sfântul Părinte înainte de a începe ritul deschiderii Porții Sfinte, Bangui devine capitala spirituală a lumii. Anul Sfânt al Milostivirii sosește mai devreme pe acest continent. Un continent care suferă de mai mulți ani din cauza războiului și a urii, a neînțelegerii și a lipsei de pace. Dar pe acest continent suferind mai sunt și alte țări care trec prin crucea războiului. Bangui devine capitala spirituală a rugăciunii pentru a implora milostivirea Tatălui. Noi toți cerem pace, milostivire, reconciliere, iertare și iubire. Pentru Bangui, pentru toată Republica Centrafricană, pentru lumea întreagă, pentru țările care suferă din cauza războiului, cerem pace! Și toți împreună cerem iubire și pace. Toți împreună: ʻDoyé Siriri!ʼ (mulțimea prezentă repetă ʻDoyé Siriri!ʼ - ʻIubire și paceʼ în limba locală sango – n.r.) Acum, cu această rugăciune începem acum Anul Sfânt, aici în această capitală spirituală a lumii, astăzi!”.
Înainte de a sosi la catedrala din Bangui pentru ceremonia de deschidere a Porții Sfinte, Papa a făcut o scurtă vizită la un spital de pediatrie și a dus în dar pentru copiii bolnavi mai multe pachete cu medicamente puse la dispoziție de spitalul „Bambin Gesù” din Roma.

Catedrala din Bangui

Catedrala din Bangui este închinată Neprihănitei Zămisliri și a fost terminată în 1937. Un an mai târziu a fost consacrată la Sfânta Liturghie în care a fost hirotonit primul preot din Republica Centrafricană, pr. Bathélémy Boganda, care datorită activității sale sociale este cinstit drept „Părintele Patriei”, iar comemorarea morții sale (29 martie 1959) este sărbătoare națională. În aceeași catedrală a avut loc și consacrarea primului episcop centrafrican, mons. Joachim Ndayen, care a fost consacrat în 1969 de o veche cunoștință a Bisericii Catolice din România, mons. Luigi Poggi, de venerată memorie. În catedrala din Bangui s-a recules în rugăciune și Sfântul Ioan Paul al II-lea la 14 august 1985 în cadrul vizitei sale apostolice efectuată în Republica Centrafricană.
Lăcașul de cult care a avut onoarea de a găzdui deschiderea anticipată a Porții Sfinte a Jubileului are o capacitate de 2.500 de locuri, dar zeci de mii de tineri și credincioși de toate vârstele au participat în reculegere la Sfânta Liturghie în jurul catedralei cu ajutorul maxi-ecranelor.

Ritul deschiderii Porții Sfinte

Întâmpinat de parohul catedralei, Papa Francisc a străbătut coridorul central până la sacristie, unde a îmbrăcat veșmintele sacre înainte de a deschide Poarta Sfântă a catedralei. Pontiful s-a apropiat de „Poarta Milostivirii” și în timp ce a deschis Poarta a proclamat cuvintele vechii rugăciuni a psalmistului de la templul din Ierusalim: „Deschideți poarta dreptății!”, „Voi intra ca să aduc mulțumire Domnului”, „Aceasta este poarta Domnului”. După acest dialog biblic și mereu emoționant, Papa Francisc s-a oprit în pragul Porții Milostivirii și, după un moment de rugăciune în tăcere, a intrat singur în catedrală, concelebranții urmându-l la câțiva pași în procesiune solemnă până la altar, unde a început celebrarea euharistică.
Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc a urmat prescrierile liturgice pentru prima duminică a Adventului (anul C) după ritul roman sau latin. Lecturile biblice proclamate la celebrarea euharistică au fost luate din cartea profetului Ieremia (Ier 33, 14-16) și din Prima scrisoare a Sf. apostol Paul către tesaloniceni (1Tes 3,12-4,2), în timp ce Evanghelia este luată de la Luca (21, 25-28.34-36) în care Isus spune: „Se apropie eliberarea voastră!”.
Papa a spus: „În această primă duminică de Advent, timp liturgic de așteptare a Mântuitorului și simbol al speranței creștine, Dumnezeu mi-a condus pașii până la voi, în această țară, în timp ce Biserica universală se pregătește să inaugureze Anul Jubiliar al Milostivirii, pe care noi l-am început astăzi, aici. Sunt deosebit de bucuros că vizita mea pastorală coincide cu deschiderea în țara voastră a acestui An Jubiliar. Începând din această catedrală, cu inima și gândul aș vrea să ajung cu afecțiune la toți preoții, persoanele consacrate, operatorii pastorali din această țară, care sunt uniți sufletește cu noi în acest moment. Prin intermediul vostru, aș vrea să-i salut pe toți centrafricanii, pe cei bolnavi, pe cei bătrâni, pe cei răniți de viață. Unii dintre ei sunt probabil disperați și nu mai au nici forța de a reacționa și așteaptă doar ceva de pomană, pomana pâinii, pomana dreptății, pomana unui gest de atenție și bunătate. Noi toți așteptăm harul, pomana păcii. Dar asemenea apostolilor Petru și Ioan care urcau la templu și care nu aveau nici aur, nici argint ca să-i dea ologului nevoiaș, vin să le ofer forța și puterea lui Dumnezeu care îl vindecă pe om, îl ajută să se ridice și îl fac capabil să înceapă o nouă viață, «trecând pe malul celălalt» (cf Lc 8,22)”.
La încheierea predicii sale Papa Francisc a făcut un apel la dezarmare și reconciliere, într-o țară care încă mai poartă rănile unui conflict civil care a lăsat în urmă moarte și distrugere: „Tuturor celor care folosesc pe nedrept armele acestei lumi, eu le adresez un apel: depuneți aceste instrumente de moarte, înarmați-vă mai degrabă cu dreptate, iubire și milostivire, adevăratele garanții de pace. Discipoli ai lui Cristos, preoți, persoane consacrate sau laici activi în această țară cu un nume atât de sugestiv, situat în inima Africii și care e chemată să-l descopere pe Domnul drept adevăratul centru a tot ceea ce este bun, vocația voastră este să întruchipați inima lui Dumnezeu în mijlocul concetățenilor voștri. Domnul să ne facă pe toți «tari… și fără prihană în sfințenie, înaintea lui Dumnezeu și Tatăl nostru, la venirea Domnului nostru Isus împreună cu toți sfinții săi» (1Tes 3,13). Reconciliere, iertare, iubire și pace! Amin!”.


Veghea de rugăciune cu tinerii


După Sfânta Liturghie Papa Francisc a mers la podium-ul amenajat în fața catedralei unde a început Veghea de rugăciune cu participarea tinerilor. Salutul unui tânăr a introdus discursul Sfântului Părinte, după care Pontiful a spovedit mai mulți tineri. Veghea de rugăciune a tinerilor a continuat și după ce Papa Francisc s-a retras la nunțiatura apostolică pentru cină și odihnă.

 

 

A. Dancă
(Radio Vatican)

(nr. 12, decembrie 2015, anul V)