Tinerii citesc Italia: Festlettura a ajuns la a şaptea ediţie

Pentru o societate care iese mai mereu în coada clasamentelor și a statisticilor europene privitoare la citit și consumul de carte, să îngrijești un festival de lectură – și încă în limba italiană – în așa fel încât acesta să ajungă la cea de-a VII-a ediție poate părea un fapt aproape de necrezut. Festlettura, căci despre acesta e vorba în rândurile care urmează, se încăpățânează să demonstreze, însă, că un astfel de festival-concurs poate deveni o tradiție și în spațiul cultural autohton, că lectura nu este un obicei desuet, pe cale de dispariție, ci doar aflat într-un con de umbră, din care are nevoie să fie scos la lumină și ghidat.

Ediția 2018 – având ca motto „Parole che uniscono” – s-a desfășurat în bună măsură pe coordonatele stabilite și cimentate în anii precedenți. Peste 80 de participanți s-au înscris la cele trei categorii ale concursului (gimnaziu, liceu, universitate), școlile și orașele de proveniență acoperind în mod reprezentativ aproape întreg teritoriul țării. Am avut parte atât de centrele cu tradiție în predarea limbii italiene, cât și de nou-veniți, a căror activitate poate că nici nu o cunoșteam până la implicarea în acest festival.
 
Secțiunea Gimnaziu – inaugurată cu mult entuziasm anul trecut – le-a propus celor mai mici dintre cititorii Festlettura două titluri (Da che parte stare de Alberto Melis și Io come te de Paola Capriolo) și trei posibile teme de dezvoltat pe baza romanului ales. În competiție s-au aflat șase școli, iar câștigătorul este elev al Liceului „Dante Alighieri” din București. Juriul acestei secțiuni a fost format, la fel ca la ediția anterioară, din profesorii Oana Boșca Mălin (Universitatea din București), Alina Pop (Bistrița-Năsăud), Federico Collesei (lector la liceul „Ion Neculce”, București).

Liceul – secțiunea de tradiție, cea de la care a și pornit, de altfel, întreg concursul – s-a bucurat de cea mai numeroasă participare, cu elevi din opt școli, inclusiv de la Târgu-Jiu și Sighetu Marmației. Redactarea recenziei ori a eseului a pornit de la unul dintre cele trei volume propuse ediția aceasta: La ragazza selvaggia de Laura Pugno, Gli anni del nostro incanto de Giuseppe Lupo, Storie scritte sulla sabbia de Gaetano Cappelli. La fel ca ediția trecută, lucrările au fost evaluate de profesoarele Smaranda Elian (Universitatea din București), Adina Teodorescu (Institutul Italian de Cultură, București) și Miruna Bulumete (Universitatea din București), pentru ca mai apoi la cinquina să ajungă spre lectură la Cesare De Michelis (profesor la Universitatea din Padova și director al Editurii Marsilio din Veneția, de al cărei sprijin Festivalul se bucură de câțiva ani). Juriul a decis ca premiul I de anul acesta să meargă la Colegiul Național „George Barițiu” din Cluj-Napoca.  

Cea de-a treia secțiune a concursului a reunit centrele universitare de tradiție, înregistrând și o surpriză prin participarea Centrului Cultural din Oradea. Universitățile s-au regăsit, de altfel, și în componența juriului: Corina Bădeliță (Iași), Marinela Vrămuleț (Constanța), Corina Anton (București), Delia Morar (Cluj-Napoca), Mirela Boncea (Timișoara). Toate cele trei propuneri de lectură au beneficiat ediția aceasta de avantajul de a se găsi la liber, on-line, o premieră pentru concurs: cinci din nuvelele încă netraduse ale lui Luigi Pirandello, Le piacevoli notti de Giovan Francesco Straparola, Poesie de Valerio Magrelli. Câștigătoarea este studentă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.   

Organizatori, membri ai juriului, participanți și profesori coordonatori, cu toții ne-am dat întâlnire pe 19 mai, la festivitatea de premiere, desfășurată la Institutul Italian de Cultură din București, acolo unde festivalul se simte și este ca acasă. Mulțumirile noastre se îndreaptă către directorul Ezio Peraro, nu doar pentru găzduire și sprijinul constant în acordarea premiilor, ci și pentru flexibilitatea și deschiderea cu care îmbrățișează schimbările care apar uneori pe ultima sută de metri, imposibil de prevăzut sau anticipat. Le fel cum nenumărate mulțumiri datorăm Editurii Marsilio din Veneția – devenită de-acum un partener de tradiție al Festlettura –, care (și) anul acesta a asigurat toate cele trei titluri de la secțiunea liceu și Editurii Piemme, parte a grupului Modadori, pentru implicarea în cadrul secțiunii gimnaziu. Întâlnirea din 19 mai – unde ne-am bucurat de prezența multor profesori și elevi din provincie (Iași, Cluj, Constanța), care au bătut drum lung doar pentru a ne fi alături și a lua parte la o sărbătoare a lecturii și a cărții – ne-a confirmat, o dată în plus, că Festlettura și-a câștigat un loc aparte în spațiul italienisticii autohtone, că prezența sa este cu rost și rod. Așteptăm, așadar, să descoperim împreună ce ne vor aduce edițiile următoare.  






Cristina Gogianu
(nr. 6, iunie 2018, anul VIII)