Festivalul teatROmania: Emersiuni scenice la Accademia di Romania din Roma

Semnalăm ediţia a V-a a festivalului TeatROmania_emersioni sceniche de la Roma, la care revista noastră este şi anul acesta partener media. Festivalul va avea loc în perioada 26-28 iunie 2015 la Accademia di Romania din capitala Italiei, organizatori fiind: Telluris Associati, Accademia di Romania și FIRI (Forumul intelectualilor români din Italia), cu sprijinul financiar al ICR București. Direcția artistică îi aparţine Letteriei Giuffrè Pagano, iar sponsor tehnic este After srl Roma. Parteneri media: Actualitatea Magazin, Art A Part of Culture, Gazeta Românească, Orizzonti culturali italo-romeni, Persi in sala, Più culture, Radio Romania, Romit tv.

TeatROmania_emersioni sceniche a fost lansat în 2010, din inițiativa și sub direcția artistei italiene Letteria Giuffrè Pagano, prin colaborarea a trei co-organizatori: compania de teatru Telluris Associati din Pontedera (Toscana), Forumul intelectualilor români din Italia (FIRI) și Accademia di Romania. Scopul manifestării este acela de a contribui la mai buna cunoaștere a creației teatrale românești în Italia, favorizând dialogul cultural prin intermediul colaborării artistice transnaționale. La cele patru ediții de până acum, publicul din Roma a putut viziona spectacole cu dramaturgie românească, atât în limba română cât și în limba italiană, concerte și performance-uri și alte producții reprezentând diferite limbaje artistice. Printre autorii ai căror texte au fost montate și jucate pe scena Festivalului, pot fi amintiți dramaturgii contemporani Matei Vișniec, Alina Nelega, Anca Vișdei, scriitorii Panait Istrati, Gherasim Luca, Marin Sorescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, dar și scriitori italieni puși în scenă de regizori și trupe din România. Până acum, companiile prezente la teatROmania au fost din Italia și România, dar artiștii participanți provin din mai multe țări.

Anul acesta, programul constă în cinci spectacole, din care patru provenind din România, la care se adaugă un workshop ținut de artista Maria Ștefanache din Milano. În deschiderea Festivalului, vineri 26 iunie, maestrul Ion Caramitru, acompaniat la clarinet de Aurelian-Octav Popa, va susține recitalul „Dor de Eminescu”, pe texte ale marelui poet român, o producție UNITER. În ziua a doua, Isabella Drăghici, formată în compania Passe-Partout a lui Dan Puric, interpretează „Printre tăceri”, un spectacol „mut” (non verbal), despre traseul inițiatic al iubirii și al existenței umane. În continuare, „Burrnesha”, spectacol-performance pe tema identității de gen, de sorginte albaneză, într-o îmbinare a limbajului teatral cu cel cinematografic, în regia Valbonei Xibri și interpretat de Maria Ștefanache. În fine, cele două spectacole programate în ultima zi – „Ultimul lepros”, în regia lui Radu Botar, cu Vlad Chico de la Teatrul de Nord din Satu Mare, respectiv „Abator”, de Marco Di Stefano în regia Mădălinei Țurcanu, cu Olimpia Mălai și Liliana Tofan (Dot Spot Media Productions, București) – au ca temă de reflecție probleme și tabu-uri sociale de actualitate.


Program

Vineri, 26 iunie 2015
Ora 20,30: Inaugurarea festivalului.
Ora 21.30, Hemiciclu: Dor de Eminescu, de Ion Caramitru după texte de Mihai Eminescu, cu Ion Caramitru și Aurelian-Octav Popa (la clarinet). Producție UNITER București. În limba română.
Ora 22,45: „Emersioni critiche”, întâlnire cu artiștii Festivalului.

Sâmbătă, 27 iunie 2015
Ora 20,00, Sala de expoziții: Printre tăceri, performance de/ cu Isabella Drăghici. Producție independentă.
Ora 21,30, Hemiciclu: Burrnesha, regia de Valbona Xibri, cu Maria Ștefanache, producție Centro Produzioni Teatrali, Milano. În limba italiană.
Ora 22,45. „Emersioni critiche”, întâlnire cu artiștii.

Duminică, 28 iunie 2015
De la 15 la 18, Sala de concerte: workshop ținut de regizoarea Maria Ștefanache “Tecniche teatrali per la comunicazione e l’arte di parlare in pubblico”, adresat tuturor celor interesați.
Ora 20,00, Sala de expoziții: Ultimul lepros, de Radu Botar după o idee de Vlad Zografi, cu Vlad Chico. Producție Teatrul de Nord, Satu Mare. În limba română, titrare în italiană.
Ora 21,30, Hemiciclu: Abator, de Marco Di Stefano, regia Mădălina Țurcanu, producție Dot Spot Media, București, cu Olimpia Mălai și Liliana Tofan. În limba română, titrare în italiană.

 

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile
În caz de ploaie, spectacolele programate în aer liber se vor desfășura în Sala de concerte.


Ufficio stampa: 369 Gradi - Benedetta Boggio 333.20.62.996, benedetta.bo@gmail.com
Program și detalii pe site-ul Festivalului: www.teatromania.info
Info: 06.320.15.94. Facebook: TeatromaniaEmersioniSceniche
Info și rezervări pentru workshop: 329-6437339.






(nr. 6, iunie 2015, anul V)