Consulatul României la Milano, 120 de ani de relaţii diplomatice româno-milaneze

În anul jubiliar 2012 al diplomației românești – 150 de ani de când a fost înființat Ministerul Afacerilor Străine de Alexandru Ioan Cuza, Domn al Principatelor Unite – Consulatul General al României la Milano aniversează 120 de ani de prezență diplomatică românească în capitala lombardă. La fel ca în prezent, și în 1892 Milano reprezenta un important fief economic și comercial în Europa, fiind, deopotrivă, unul dintre centrele de excelență universitară și culturală.

Legăturile istorice instituționalizate dintre Cetatea Mediolanumului și poporul român cunosc o perioadă înfloritoare în epoca medievală în vremea împăratului Sigismud de Luxemburg, când crește interesul politic și militar al nobililor milanezi pentru Țările Române. Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, fiul unui mic nobil român din Țara Hațegului, s-a aflat într-o legătură strânsă cu familia nobililor Visconti, cimentând astfel relațiile cu Francesco Sforza, cu care a rămas în raporturi apropiate pentru toată viața.

În timp, un alt om politic român legat de Milano a fost Primul ministru Alexandru Averescu (1859-1938), absolvent al școlii militare de la Torino și căsătorit cu primadonna Teatrului Liric „La Scala”. Pe durata Guvernelor Averescu au fost consolidate relațiile româno-italiene, determinate și de raporturile personale dintre Primul ministru român și unii oameni politici italieni.  

Primul Consulat onorific al României la Milano a fost inaugurat în urmă cu 120 de ani, mai precis pe 8 februarie 1892, fiind ridicat la rangul de Consulat General Onorific al României la 16 august 1928 prin Decretul nr. 2175/1928. Cel dintâi consul onorific al României a fost milanezul Enrico Bambergi. În anul 1941, Consulatul Onorific al României la Milano a fost desființat și transformat în Consulat General de carieră. În 1947, odată cu sovietizarea României, Misiunea diplomatică de la Milano a fost închisă. În perioada comunistă a activat doar Biroul pentru Comerț Exterior al României. Dată fiind importanța capitalei lombarde în istoria relațiilor bilaterale româno-italiene, Consulatul General al României din capitala economică a Italiei a fost redeschis în 1992.

Prezența Misiunii diplomatice a României la Milano este o dovadă instituțională relevantă a funcționării Parteneriatului strategic dintre cele două State și a cooperării pe multiple planuri, în cadrul Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene. Alături de asistența consulară acordată cetățenilor români din Lombardia și Trentino Alto Adige, promovarea diplomației culturale și a celei economice reprezintă o prioritate a politicii Consulatului General al României la Milano.


George Bologan
Consulul General al României la Milano


Prin colaborarea Consulatului General al României la Milano, publicăm în continuare decretul regal semnat de Carol I de investire a primului Consul al României la Milano, în persoana domnului Enrico Bambergi. Documentul se află în Arhivele diplomatice ale Ministerului de Afaceri Externe al României.




(nr. 12, decembrie 2012, anul II)