România la cea de-a XV-a Expoziţie Internaţională de Arhitectură, la Biennale di Venezia

Semnalăm participarea României la cea de-a 15-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – La Biennale di Venezia, deschisă până în 27 noiembrie 2016. Pavilionul ţării noastre găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziţie sub  forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate, și un rol liber, rezervat vizitatorului. Proiectul este semnat de Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian  Aramă,  Oana Matei și Andrei Durloi şi constă în 7 automate mecanice, formate din 42 de marionete – 38 umane și 5 animale fantastice. Trei automate sunt plasate în Pavilionul României din Gardini della Biennale, trei în Noua Galerie a Institutului Cultural Român de la Veneţia, și un teatru mobil promovează expoziţia în spaţiul public.

Caricaturi umane, animale fantastice, ouă  de aur și cutiuţe muzicale sunt asamblate în scene predefinite care plasează vizitatorul pe scenă, în diferite ipostaze, în maestru păpușar și marionetă în același timp. Autorii propun, astfel, un portret generic al relaţiilor sociale, stereotipurilor și dorinţelor, descompus în fragmente, pentru a fi reasamblate de imaginaţia utilizatorului, într-un autoportret introspectiv. Marionetele devin personaje principale, dar  sunt private de libertăţile din lumea spectacolului, unde pot  sfida  legile gravitaţiei sau  pot  deveni „conștiente”. În extremă tragică, își pot recunoaște firele care le leagă și se pot elibera.

Prin „Selfie Automaton” se propune însă un scenariu contrar. Deși alcătuite cu articulaţii care le permit „libertatea de mișcare”, marionetele sunt lipsite de corzi și literalmente fixate în cuie, într-un mecanism care le permite o singură mișcare, și aceea predefinită. Iar vizitatorul nu face excepţie. Poziţionat ca parte a mecanismului, acesta are o singură opţiune: sa-i asigure funcţionarea prin propria sa acţiune, repetitivă.

Astfel, stereotipul confortabil al manipulatului și manipulatorului – care ne plasează acţiunile la capătul unei corzi, drept consecinţe, este înlocuit cu un sistem de opţiuni blocate. Vizitatorul devine obiect fără opţiuni, balerină uriașă la o masă de banchet, victimă a unei comisii oarecare, sau cerșetor de dorinţe.

Scenele devin posibile prin mânere și pedale, acţionate de utilizator. Un sistem aparent de roţi dinţate transmite mișcarea mecanismelor: o bicicletă pune în mișcare o horă, un ceaun generează un „festin”, o manivelă trezește o comisie, alta  învârte un pește de aur, sau  o pasăre în zbor – prizonieră în afara cuștii sale. Proiectul „Selfie Automaton” propune o reflecţie asupra caracterelor și acţiunilor blocate în automatisme, dar și o temă deschisă, cea a tiparelor predefinite: există ele cu adevărat, facem parte din ele, suntem victimele lor, sau  cei care le generează?

Locaţii
Giardini della Biennale, Sestiere Castello, 30122 Venezia 
Noua Galerie a Institutului Cultural Român, Campo Santa Fosca, Palazzo Correr, Cannaregio 2214, 30121 Venezia

Concept expoziţie: Tiberiu Bucșa, Gál Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian  Aramă

Design și construcţie marionete: Stathis Markopoulos, Gál Orsolya, Tiberiu Bucșa, Andrei Durloi, Perényi Flóra, Oana Matei

Design și construcţie automate: Stathis Markopoulos, Kostis Zamaiakis

Pictură: Adrian  Aramă 

Ilustraţii: Ana Botezatu

Fotografie: Dacian Groza

Texte: Dana Vais, Stathis Markopoulos, Tiberiu Bucșa

Povești: Ada Milea, Cristian Rusu

Website: Dan Burzo

Design: Raymond Bobar

Comunicare și PR: Ina Drăgan, Ada Teslaru

Manageri de proiect: Tiberiu Bucșa, Corina Bucea

Detaliere tehnică: Tiberiu Bucșa, Perényi Flóra, Oana Matei

Tâmplărie: Yannis Tsioutas, Aggelos Romantzis
Animale fantastice: Alexis Papachatzis
Cortine: Familia Elmaloglou
Construcţii metalice: Anastasios Kotsiopoulos
Covoare: Victoria Berbecar (Giardini), Creș Ana and Titieni Arefta (ICR)

Colaboratori: Jácint Virág, András Vernes, Árpád Debreczeni, Konstantis Mizaras, Konstantina Mandrali Print: Fabrik

Comisar: Attila Kim

Reprezentant al Ministerului de Afaceri Externe și al Institutului Cultural Român: Cristian Alexandru Damian

Iniţiator
Asociaţia Plus Minus,  România

Organizatori
Ministerul Culturii
Ministerul Afacerilor Externe
Institutul Cultural Român
Uniunea Arhitecţilor din România

Website: www.selfieautomaton.ro, www.venicebiennale.ro
Facebook: facebook.com/selfieautomaton
Instagram: @selfieautomaton







(nr. 10, octombrie 2016, anul VI)